tisdag 9 augusti 2011

Whoopie pies :D

Förut så hade vi inget gott till fikat, så jag bakade Woopie Pies ^^. Dom blev jätte goda, plus söta. Ganska lätta att baka faktiskt, lättare än jag trodde. Fast fyllningen var faktiskt svårare än själva kakan. Receptet hittade jag i mammas Amelia tidning, här kommer det:

Woopie pies:

Två mjukka bottnar med fluffig marängfyllning emellan.
                                                            ca 35 dubbla kakor

Du behöver:
60 g rumsvarmt smör/margarin
4 msk rapsolja
2,5 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
0,5v tsk salt
2,5 dl mjölk

Marängfyllning:

0,75 dl vatten
1,5 dl strösocker
3 äggvitor
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
ev. strössel till dekor

Gör så här:

Vispa smör, matolja och socker vitt och fluffigt med elvisp. Vispa ner ägget och vaniljsockret. Mät upp mjöl, kakao, bakpulver och salt. Sikta och vispa ner i smeten med en handvisp tillsammans med mjölken. Spritsa eller klicka ut små kakor på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 10 min. Låt svalna. Marängfyllning: Mät upp äggvitorna i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Koka upp vatten och 1,5 dl socker i en kastrull och sätt ner en termometer. Sockerlagen ska bli 120 grader och du behöver inte röra under tiden. När sockerlagen har kokat en stund börjar du vispa äggvitan med elvisp. När marängen börjar bli fluffig vispar du ner 0,5 dl strösocker och fortsätter vispa till en styv maräng. När sockerlagen har nått 120 grader så vispar du ner den i en tunn stråle i marängen. Tillsätt därefter vaniljsockret och fortsätt vispa i ca 5-10 minuter tills marängen har svalnat. Spritsa en klick maräng på under sidan av hälften av kakorna, doppa ev kanterna i strössel. Kakorna kan förvaras i rumstemperatur i ca 3-4 dagar och går även bra att frysa in.

Så! nu måste jag dra och hjälpa mammi att laga mat. Ha en fin kväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar